Çocuklarda göz sulanması


Çocuklarda göz sulanması


Çocuklarda göz sulanması ihmal edilmemeli

Çocuklarda göz sulanması sık sık görülen göz problemlerinden biridir. Çeşitli sebeplere bağlı olan, tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara neden olan göz sulanması ile ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi soruları cevaplıyor.

Hangi durumlarda çocukların gözleri sulanabilir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz kapaklarındaki bozukluklar, göz tansiyonu hastalığı, gözde çizilme ya da yabancı cisim kaçması sulanma ile belirtiler gösterebilir.

Ne yapılması gerekir?

Kapak düzeni bozuk olan çocuklarda irritasyon göze zarar veriyor ise erken tedavi edilmesi gerekmektedir. Cerrahi tedaviyle kapak düzeltilip sorun giderilir. Bir diğer sebep, doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır.

Gözyaşı bezi yeterli üretim yaptığı halde kanal tıkalı ise gözyaşı yüze doğru akar. Yeni doğan çocuklarda gözyaşının buruna aktığı kanallar kapalı olabilir. Çoğunlukla bir kaç ayda bu kanallar kendiliğinden açılırlar.

Erken dönemde (ilk 12 ay) masaj yapılarak, enfeksiyon olduğunda ise antibiyotik damlalar ile tedavi sağlanabilir. İhmal edilmiş ve / veya yeterli tedavi yapılmamış hastalarda sürekli enfeksiyon gözün diğer bölgelerini etkileyebilir.

Bu durumda ve 1 yaşına kadar devam eden sulanmalarda kanala sondalama uygulanmalıdır. Aynı zamanda kanala silikon tüp uygulanabilir.

İlaç kullanımının kanal açma işleminde yeri nedir?

Kanal tıkanıklığı sebebiyle sık sık enfeksiyon olan çocuklarda sürekli antibiyotik kullanmak çözüm değildir. 1 yaşında kanal açılmaz ve bekletilirse uygulanan ameliyatın başarı şansı azalır.

Başka hangi durumlarda çocuğun gözleri sulanır?

Bazen bebeklerde kistik oluşum ile birlikte kanal tıkalı olabilir, bu durumda hiç beklemeden sondalama yaparak kanalı açmak gerekir.

Ayrıca doğumsal glokom (göz tansiyonu), sulanmaya sebep olur. Gözü çizilen ya da yabancı cisim kaçan çocuklarda da sulanma önemli bir belirtidir. Bütün bu tablolar acil tedavi gerektirir.

0 yorum:

GOOGLE REKLAM