Kilo vermeyi kolaylaştıran yiyecekler - Kilo vermeyi kolaylaştırmak


Kilo vermeyi kolaylaştıran yiyecekler

Kilo vermenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olan, aynı zamanda az yemenizi sağlayan ya da daha fazla kalori yaktıran ve vücut yağlarınızın azalmasını sağlayacak besinleri anlatalım.

Araştırmacılara göre, midenizi fazla kalori yüklemesi yapmadan dolduracak iki grup var; meyveler ve sebzeler. Örneğin; 2 kase haşlanmış brokoli 87 kalori iken, yine
2 kase dilimlenmiş çilek 99 kaloridir.

Meyve sebzelerin süper besinler olduğunu düşünülürse, lif de süper besin öğesi olarak tanımlanabilir. Çünkü meyve sebzeler yaklaşık olarak kasesinde 5 - 9 gram lif içerirler.

Protein de başka bir süper besin öğesidir, çünkü iştahı azaltır. Daha uzun süre kendinizi
tok hissetmenizi sağlar. Proteinden zengin ama kalorisi düşük olan besinleri tercih etmek, özellikle kilo vermeye çalışırken, açlığı azaltır (az yağlı süt ya da yoğurt bunun için en iyi seçim olacaktır).

Proteinler metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcıdır. Ancak ihtiyacınızdan fazla protein tüketimi de kilo vermenize değil, almanıza neden olurr.

1. Yeşil çay
Büyük bir bardak buzlu yeşil çay ya da bir büyük bardak sıcak yeşil çay içmek farklılığı başlatabilir. Yapılan son çalışmalarda gönüllü olarak 3 ay boyunca her gün bir şişe yeşil çay içenler, diğer gruba oranla daha fazla yağ kaybetmiştir.

Araştırmacılara göre yeşil çayın içinde bulunan kateşinler (yararlı bir fitokimyasal) kalori yakımını sağlayıp, kilo kaybını artırmıştır.

2. Et veya balık suyuna bol domatesli çorba
Ana yemeğe başlamadan önce içeceğiniz et ya da balık suyuna bol domatesli çorba sizee doygunluk hissi verecektir.

Böylece siz ana yemeğe geçişte kendinizi tok hissettiğiz için daha az kalori alma eğiliminde olursunuz. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmak için çok işe yararlar.

3. Yeşil salata
Düşük kalorili salatalar ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir. Yapılan bir araştırmaya göre yemekle birlikte yenen düşük kalorili küçük salata, öğünde alınan toplam kaloriyi yüzde 7, büyük bir salata ise yüzde 12 azaltabilir. Ancak araştırmanın sonuçları yüksek kalorili salatalar için tam tersinin doğru olduğu ortaya koydu.

Öğün sırasında yenen yüksek kalorili küçük bir salata alınan kaloriyi yüzde 8 artırırken, büyük bir salata yüzde 17 artırıyor. “Sağlıklı bir salata nasıl hazırlayabilirim” diye düşünüyorsanız; taze ıspanak yaprakları (2 bardak dolusu), 1 orta boy salatalık, 1 orta boy domates ve 1 /4 bardak rendelenmiş havuçla yaklaşık 70 kalorilik, 5,5 gram lif içeren sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.

4. Yoğurt
Yağsız yoğurdun içindeki kalsiyumun zayıflatıcı etkisi olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bir çalışmaya göre günde 3 porsiyon yüksek kalsiyumlu ve yağsız yoğurt tüketen obez bireyler, düşük kalsiyum ve yağlı yoğurt tüketen obezlere göre yüzde 22 daha fazla kilo ve yüzde 61 daha fazla vücut yağı kaybetmiştir.

Burada en etkileyici sonuç ise yüksek kalsiyumlu, yağsız yoğurt yiyenlerin yüzde 81 daha fazla trunkal (karın bölgesindeki) yağ kaybetmeleridir. Yoğurt hem karbonhidrat hem de proteini bir arada bulundurduğu için kan şekeri regülasyonunda ve açlık kontrolünde etkili olmaktadır.

5. Kuru baklagiller
Kuru baklagiller içeriğindeki lifler dolayısıyla kendinizi tok hissetmenizi daha çabuk sağlar. 1,5 bardak barbunya yaklaşık 8 gram lif, 7 gram protein ve yaklaşık 110 kalori içerir.

Baklagilleri yemek olarak tüketebileceğiniz gibi haşlayıp, salata ve çorbalarınızın içine de ekleyebilirsiniz.

6. Su
Suyun süper besin olarak kabul edilmesinin en önemli nedeni “0” kalori olmasıdır. Eğer yüksek kalori içeren içeceklerden tüketirseniz bunu dengeleyebilmek için daha az yemek zorunda kalırsınız.

Araştırmalar gösteriyor ki karbonhidratları içmektense yemek daha iyidir. Su, tüm vücut fonksiyonları için önem taşır ve günün her saatinde tüketilebilir. Suyunuzu sade olarak içmekten hoşlanmıyorsanız, içinde taze meyve dilimleri bekleterek tüketebilirsiniz.

0 yorum:

GOOGLE REKLAM