AIDS Nedir? AIDS Nedir?

AIDS Nedir?



AIDS Acquired Immunodeficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) kelimelerinin kısaltmasıdır.



AIDS hastası insanlar bağışıklık sistemi güçlü olan insanları etkilemeyen mikroplar nedeniyle kötü enfeksiyonlara yakalanırlar. AIDS hastası olmadan yıllar önce HIV virüsü almış olabilirsiniz.
Devamını oku >>>

HIV virüsü iki temel yolla bulaşır

HIV virüsü iki temel yolla bulaşır

1. Seks

HIV vücudunuza HIV virüsü taşıyan birisinin kanı anal veya oral seks sırasında gerçekleşebilir.

Lateksten yapılmış bir prezervatif kullanarak HIV virüsünden korunabilirsiniz. Doğum kontrol hapları ve lateks olmayan prezervatifler sizi HIV virüsünden koruyamaz.

HIV virüsü hem bir erkekten hem de bir kadından bulaşabilir. Herhangi bir cinsel hastalığınız varsa HIV virüsünün size bulaşma ihtimali daha yüksektir.



2. İlaçlar



HIV virüsü taşıyan birisiyle kirli bir iğneyi paylaşırsanız temiz değilse HIV bulaştırabilir.



HIV Kadınlara Nasıl Bulaşır

Bir Erkekle Seks %36

İğne Paylaşımı %14

Sebebi Bilinmiyor %50
Devamını oku >>>

CD4+ T Hücre Sayısı Ne Demektir? - CD4+ T Ne Demek

CD4+ T Hücre Sayısı Ne Demektir?



CD4+ T hücre sayısı kişinin ölçülen CD4+ T hücre miktarı demektir. HIV kişinin bu hücrelerini enfekte eder ve çoğalmak (kendi kopyasını yapar) için bu hücreleri kullanır. Bu hücreler zarar gördükçe kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve kişi fırsatçı enfeksiyonlara (bakteriyel parazit ve mantar gibi) daha çabuk yakalanır.
Devamını oku >>>

HIV Testi Yaptırma - HIV Testi Yaptırmak

HIV Testi Yaptırma



Aşağıdaki durumlar sizin için geçerliyse HIV testi yaptırmalısınız:

İğneleri paylaşıyorsanız

Eşiniz ilaç kullanmışsa veya kullanıyorsa

Vücudunuzda herhangi bir HIV belirtisi varsa

Prezervatif kullanmadan seks yaptıysanız da test

yaptırmalısınız. Test yaptırmak basit ve kolaydır. Test sonucunda virüs taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz. Ancak virüsün bağışıklık sisteminize ne kadar zarar verdiğini öğrenemezsiniz.



Nasıl Test Yaptırabilirim



Bazı yerlerde testin sonuçları yalnızca size bildirilecektir.

Diğer yerlerde sağlık yetkilileri genellikle siz izin vermedikçe sonuçları başkasına vermezler.

Tedavi Olma

HIV için herhangi bir tedavi bulunmamaktadır. HIV virüsü

taşıyan binlerce kişide yapılan çalışmalar insanların daha iyi hissetmesine ve daha uzun yaşamasına yardımcı olabildiğini göstermiştir.

Bir doktorla hemşireyle veya danışmanla konuşun. Tedavi seçenekleri hakkında size daha fazla bilgi verebilir.

Gereken Cevapları Alma

Bugün birçok yerde AIDS testi yaptırabilir ve AIDS konusundaki sorularınıza yanıt alabilirsiniz:

Sağlık bakanlığına bağlı birimlerde veya yerel sağlık kuruluşlarında

Devlet kliniklerinde

Özel doktorlarda

Özel laboratuarlarda

Birçok devlet kliniğinde

test işlemi ücretsiz olarak veya çok az bir ücretle gerçekleştirilmektedir. Ayrıca doktorunuz da HIV testi yapabilir ve sonuçları verebilir. Evde test yaptığınız takdirde sonuçlar için danışabileceğiniz yerler bulunmaktadır.



Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için daha fazla bilgi verilebilir.
Devamını oku >>>

Aidsden Korunma Yollari

Aidsden Korunma Yollari

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mithat Ekici bağışıklık sistemini etkileyip yok eder" dedi.



Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mithat Ekici sigorta ve devlet hastanelerinin laboratuarlarında ve özel laboratuarlarda yaptırılabilir" dedi.



HIV virüsü taşıyan kişilerin tedaviyle kaliteli ve uzun bir hayat sürebileceğini belirten Dr. Ekici



ancak tedavinin doktor kontrolünde ve hayat boyu sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. HIV bulaştıktan sonra AIDS belirtilerin kişinin hayat koşullarına göre 3-15 yıl içerisinde ortaya çıktığını ifade eden Dr. Ekici akciğer hastalıkları gibi belirtiler ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin birarada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir" diye konuştu.



VİRÜS 3 YOLLA BULAŞIYOR

HIV virüsünün cinsel ilişki HIV'li kanın bulaştığı eşyadaki virüsün eşyanın birkaç Dakika kaynatılarak ya da 60 derecede 30 dakika ısıtarak öldürülmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:



"Sulandırılmış çamaşır suyu ardından tentürdiyot veya bet adin gibi bir antiseptik ile temizlenmelidir."

iha
Devamını oku >>>

Aids Nasil Bulasir?

Aids Nasil Bulasir?

Günümüzde henüz çare bulunamayan ve ölümle sonuçlanan mikrobik bir hastalık olan AIDS'in dünyadaki yayılımında bir numaralı bulaşma yolunun cinsel ilişki olduğu belirtildi.



Uzmanlar gerekse doğumdan sonra emzirmeyle hastalık geçmesinin mümkün olduğu vurgulandı.



Uzmanlar mikrobu taşıyan kişilerin başkalarına bulaştırabileceği uyarısında bulundu.



AIDS'İN AŞISI BULUNMUYOR

Bir insanda AIDS mikrobu olduğunu belli edecek net bir işaret olmadığını kaydeden uzmanlar kan yoluyla ve anneden bebeğine geçebiliyor.



Uzmanlara göre AIDS'ten korunmak için şu tedbirlerin alınması gerekiyor:



"Mikrobu taşıyıp taşımadığı bilinmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkilerde kondom kullanılmalı. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalı. Şırınga başkaları ile paylaşılmamalı. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalı"



AIDS mikrobunun aynı tabaktan yemek yeme ile tuvalet ve banyolardan geçme tehlikesinin olmadığını belirtiyor.



AIDS'in insandan insana en fazla kadın-erkek arasındaki cinsel ilişki yoluyla bulaştığını bildiren uzmanlar AIDS'ten korunmanın en güvenli yolunun ise tek eşlilik olduğunu ifade etti.



KAN YOLUYLA BULAŞMA

Mikrobu almış kişiden alınan kan en fazla risk altındaki gruplar arasında yer aldığını belirtti.



Kan yoluyla bulaşmanın önlenmesi için mikropla bulaşmış veya kontrolü yapılmamış kan ve kan ürünlerinin hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini vurguladı.



Tıbbi uygulamalarda tek kullanımlık iğne kesici delici tırnak bakım malzemelerinin steril olduğundan emin olmadan kullanılmalarına izin vermemelidirler. Bu aletlerin 20 Dakika kaynatılması veya çamaşır suyunda bekletilmeleri ile AIDS mikrobunun etkisiz hale getirilmesi kolayca mümkün olabilmektedir" önerisinde bulundu.



Mikrobu almış olan annenin annneden bebeğine bulaşmayı en erken devrede tespit etmek ve gerekli tedbirleri alabilmek için gebelik öncesi AIDS tarama testleri yaptırılması gerektiğini kaydetti.



AIDS-UYUŞTURUCU İLİŞKİSİ

Uyuşturucu Madde bağımlılığının AIDS için çok ciddi risk faktörü olduğunu vurgulayan uzmanlar buna ilaveten uyuşturucu kullananlar arasında yaygın olarak görülen kontrolsüz ve korunmasız cinsel ilişkilerin de AIDS'in yayılımına sebep olduğunu bildirdi.



AIDS'in kesin teşhisinin laboratuvar tetkikleri ile konulduğunu ifade eden uzmanlar bu sürenin 6 haftadan 1 yıla kadar değişebildiğini kaydetti.



İlk tarama testleri ile Pozitif bulunan tüm örneklerin 'AIDS mikrobu ile karşılaşmış' demek olduğunu belirtti.



Tarama testlerinin devlet hastanelerinde test başvurusunda bulunan kişinin kimlik bilgilerinin gizli tutulmak zorunda olduğuna dikkat çekti.



Genel kural olarak yakınlarına ve arkadaşlarına güven duygusunu kaybetmemeli ve olabildiği ölçüde normal hayat ve ilişkilerini sürdürmelidirler" dedi.



AIDS'e yakalananlarda başlangıçta kabullenememe ve isyan duyguları ortaya çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar hastanın hayata daha umutla sarılmasını ve mücadele için kendini daha güçlü hissetmesini sağlayacaktır. AIDS'e yakalananlar çekinmeden psikiyatriste başvurmalı ve duygularını paylaşmalıdırlar" önerisinde bulundular.

İHA
Devamını oku >>>

Sarkık Burun Ucu

Sarkık burun ucu



Sarkık burun ucu Türk toplumunda çok sık görülür Burun ucu üst dudağa doğru sarkmıştır Burun yüzde uzun durur Sarkma özellikle gülmekle daha belirgin hale gelir Yüzün üst dudakla yaptığı açı normalde 90 - 100 olmalıdır Sarkık burunda bu açı 90'ın altındadır Sarkık burun insanı olduğundan yaşlı gösterir Sorunun giderilmesi sonucu daha genç bir görüntüye kavuşulur



Burun ucum aslından düşük ve sarkık Ancak yıllar geçtikçe daha da sarkıyor gibi geliyor Böyle bir şey olabilir mi?

Zamamın ve yerçekiminin etkisi ile vücudun tüm bölümlerinde bir sarkma olur Bu sarkma en çok burunda kendini belli eder Yaşlandıkça burnumuz sarkar Zaten bir sarkıklığınız varsa bu sizde daha da belirgin olur

Burun ucum düşük kaldırılmasını istiyorum Ben kendim elimle burnumu kaldırdığım zaman dudağımda kalkıyor Ameliyat sonrası da böyle mi olur?

Ameliyat sonrası kesinlikle dudağınızda bir değişiklik olmaz

Burun ucu kaldırıldıktan sonra tekrar düştüğünü duyuyorum Siz bunu önlemek içi bir şey yapıyor musunuz?

Burun ucunu olması gereken yere kaldırdıktan sonra tekrar düşme yapmasın diye çeşitli önlemler alıyorum İlk olarak burun ucuna ilave destek kıkırdak dikiyorum Bu ucu sağlamlaştırıyor Bunun yeterli olmayacağını düşünürsem burun ucu kıkırdaklarını burun orta bölmesini oluşturan kıkırdağa dikiyorum Dikiş olarak kalıcı dikişler kullanıyorum Ömür boyu bu dikiş burun ucunu taşıyor

Bir korkum da burun ucu aşırı kalkar mı? Çünkü etrafımda ameliyat olmuş aşırı kalkık burunlar görüyorum bu da beni rahatsız ediyor Bu neden oluyor?

Burun ucunun aşırı kalkık olması sık gördüğüm bir durum gerçekten Bu daha çok burun orta kısım kıkırdağının aşırı alınması sonucu oluyor Ben bu komplikasyondan korunmak adına çok muhafazakar davranıyorum Fazla kıkırdak çıkarmıyorum Dikişler kullanarak bu sorunu çözüyorum
Devamını oku >>>

Kisirlik Nedeni? Kisirliğin Nedenleri?

Kisirlik Nedeni? Kisirliğin Nedenleri?

Aşırı spor ve diyet kısırlık nedeni



Kadınların uyguladıkları ağır diyet vespor programlarının kısırlığa yol açabileceği belirtildi.



Kadınların son yıllarda uyguladıkları ağır diyet ve sporla bünyelerindeki yağ oranını tükenmeye yakın hale getirdikleri için hamile kalmakta zorlandıklarını belirten uzmanlar kısırlığın gelecek yıllarda 2 katına çıkacağının tahmin edildiğini kaydediyor.



Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı spor ve diyet yaparken aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.







Türkiye’de gebe kalmadan önce kadınların muayeneden geçme alışkanlığı olmadığını kaydeden Yaralı bu sayede gebeliğin sağlıklı olacağını kaydetti.



Kadınların bunun hormonları olumsuz yönde etkilediğini ve adet düzensizliklerine yol açtığını söyledi.



“SPOR YAPALIM DERKEN KISIR KALMAYIN”

Yaralı kısırlığın gelecek yıllarda 2 katına çıkacağının tahmin edildiğini ifade etti.



Kısırlık için bir diğer olumsuz faktörün ise şişmanlık olduğunu söyleyen Yaralı en fazla 20 kilo alınmasının ideal olduğunu kaydetti.



HAMİLELERE SICAK UYARISI

Hamileliklerini sıcakgünlerde geçirenlere de önerilerde bulunan Prof. Dr. Yaralı doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaları gerektiğini söyledi.



Hamileliğin özellikle ilerleyen aylarında topuklu ayakkabı ve dar kıyafetlerin giyilmemesini öneren Yaralı hamilelerin doktora danışmadan güneş yağı kullanmamalarını da istedi.



Hamilelerin yaz aylarında süt yerine yoğurt hamilelerin deniz ürünlerinde de seçici davranmalarını ve kabuklu deniz ürünlerini tüketmemelerini önerdi.



Hamilelere yapılacak egzersizlerde yüzmeyi tercih etmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Hakan Yaralı burada da havuz yerine denize girilmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Devamını oku >>>

Göz Çevresi Bakimi !-!-!

" GÖZ ÇEVRESİ ve BAKIMI "



Çok ince ve hassas yapıda olmasından dolayı göz çevresi yaşlanma fakat göz çevresi hassas olduğu için özel ürünler kullanılmalıdır





Öncelikle kişinin yaşı ve cilt yapısı gözöünde bulundurularak problemin derecesi tespit edilmelidir Örneğin gözaltı torbaları ve morlukları genetik bir durum olabileceği gibi aşırı yorgunluk sonucu sonradan da oluşabilir yada bunlar dolaşımla ilgili bir sağlık probleminin göstergesi olabilirler Daha çok açık tenli kişilerde gözüken morluklar pek çok kişiyi rahatsız etmektedir

Ayrıca genç yaşlarda göz çevresinde oluşmaya başlayan çizgiler kuru cilt yapısına sahip kişilerde sıkça görülmekle birlikte çok sigara içen ve fazla mimik hareketleri yapan kişilerde de hızla oluşmaktadırİşte bu ve buna benzer şikayetleri önlemek için doğru ürünler kullanılmasını ve ayda bir kez göz çevresi bakımı yaptırılmasını öneriyoruz

Devamını oku >>>

Dudak Parlatici Yapimi - Dudak Parlatıcı Yapmak

Dudak Parlatici Yapimi - Dudak Parlatıcı Yapmak

Dudaklarını qüzel qöstermek için her qün sürdüğün parlatıcılara tabii ki para dayandıramazsınAyda bir yenisini almak yerine ewde kendin üretmeye ne dersin? Haydi kolları sıwa bakalım!!!



malzemesi:


6 çorba kaşığı rendelenmiş balmumu 2 çorba kaşıqı bal



yapılışı:


Bütün malzemeleri bir kaba boşalt Daha qeniş bi kabın içine sıcak su koyarak bu abı içine yerleştir we tüm malzemenin erimesini bekleKarışım yumuşayıp kıwama qeldiqinde kabı dışarı al Karışımı örneqin eski krem kutusuna boşaltİşte parlatıcın hazır!
Devamını oku >>>

GOOGLE REKLAM