Aids Nasil Bulasir?

Aids Nasil Bulasir?

Günümüzde henüz çare bulunamayan ve ölümle sonuçlanan mikrobik bir hastalık olan AIDS'in dünyadaki yayılımında bir numaralı bulaşma yolunun cinsel ilişki olduğu belirtildi.



Uzmanlar gerekse doğumdan sonra emzirmeyle hastalık geçmesinin mümkün olduğu vurgulandı.



Uzmanlar mikrobu taşıyan kişilerin başkalarına bulaştırabileceği uyarısında bulundu.



AIDS'İN AŞISI BULUNMUYOR

Bir insanda AIDS mikrobu olduğunu belli edecek net bir işaret olmadığını kaydeden uzmanlar kan yoluyla ve anneden bebeğine geçebiliyor.



Uzmanlara göre AIDS'ten korunmak için şu tedbirlerin alınması gerekiyor:



"Mikrobu taşıyıp taşımadığı bilinmeyen kişi ile girilen cinsel ilişkilerde kondom kullanılmalı. Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri kesinlikle kullanılmamalı. Şırınga başkaları ile paylaşılmamalı. Çiftler evlilik ve hamilelik öncesinde AIDS testi yaptırmalı"



AIDS mikrobunun aynı tabaktan yemek yeme ile tuvalet ve banyolardan geçme tehlikesinin olmadığını belirtiyor.



AIDS'in insandan insana en fazla kadın-erkek arasındaki cinsel ilişki yoluyla bulaştığını bildiren uzmanlar AIDS'ten korunmanın en güvenli yolunun ise tek eşlilik olduğunu ifade etti.



KAN YOLUYLA BULAŞMA

Mikrobu almış kişiden alınan kan en fazla risk altındaki gruplar arasında yer aldığını belirtti.



Kan yoluyla bulaşmanın önlenmesi için mikropla bulaşmış veya kontrolü yapılmamış kan ve kan ürünlerinin hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini vurguladı.



Tıbbi uygulamalarda tek kullanımlık iğne kesici delici tırnak bakım malzemelerinin steril olduğundan emin olmadan kullanılmalarına izin vermemelidirler. Bu aletlerin 20 Dakika kaynatılması veya çamaşır suyunda bekletilmeleri ile AIDS mikrobunun etkisiz hale getirilmesi kolayca mümkün olabilmektedir" önerisinde bulundu.



Mikrobu almış olan annenin annneden bebeğine bulaşmayı en erken devrede tespit etmek ve gerekli tedbirleri alabilmek için gebelik öncesi AIDS tarama testleri yaptırılması gerektiğini kaydetti.



AIDS-UYUŞTURUCU İLİŞKİSİ

Uyuşturucu Madde bağımlılığının AIDS için çok ciddi risk faktörü olduğunu vurgulayan uzmanlar buna ilaveten uyuşturucu kullananlar arasında yaygın olarak görülen kontrolsüz ve korunmasız cinsel ilişkilerin de AIDS'in yayılımına sebep olduğunu bildirdi.



AIDS'in kesin teşhisinin laboratuvar tetkikleri ile konulduğunu ifade eden uzmanlar bu sürenin 6 haftadan 1 yıla kadar değişebildiğini kaydetti.



İlk tarama testleri ile Pozitif bulunan tüm örneklerin 'AIDS mikrobu ile karşılaşmış' demek olduğunu belirtti.



Tarama testlerinin devlet hastanelerinde test başvurusunda bulunan kişinin kimlik bilgilerinin gizli tutulmak zorunda olduğuna dikkat çekti.



Genel kural olarak yakınlarına ve arkadaşlarına güven duygusunu kaybetmemeli ve olabildiği ölçüde normal hayat ve ilişkilerini sürdürmelidirler" dedi.



AIDS'e yakalananlarda başlangıçta kabullenememe ve isyan duyguları ortaya çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar hastanın hayata daha umutla sarılmasını ve mücadele için kendini daha güçlü hissetmesini sağlayacaktır. AIDS'e yakalananlar çekinmeden psikiyatriste başvurmalı ve duygularını paylaşmalıdırlar" önerisinde bulundular.

İHA

0 yorum:

GOOGLE REKLAM