Karaciger Koligi Bobrek Koligi

Karaciğer koliği

Karaciğer koliği krizi, safra kesesinin has­ta olduğunun belirtisidir (safra taşları). Bilinç­siz yenen besinler de bunu destekler (yağlı ye­mekler, çikolata, kaymak). Ağrı, karnın sağ nahiyesinde, kaburga kemiklerinin hemen al­tında görülür. Bazen derin solumayı dahi en­geller. Mide bulantıları, kusma halleri de var­dır.

Karaciğer Koliği Tedavisi ve Yapılması gereken

Kriz, çok kez anide başlar ve acilen çağrılan doktor, krizin süresini kısaltmak için damar içine spastolitik iğne yapabi­lir.
Dikkat: Ateş yükselmesi, ürperme, si­yaha yakın idrar çıkartma veya sarılık var­sa, haber verin. Çünkü bu ağrı, safra ke­sesi yolları ve karaciğer hastalıklarının belirtisidir.

Böbrek koliği (nefretik kolik)

Böbrek taşının idrar yollarına inmesiyle ortaya çıkar.
İdrarda, böbrekler tarafından tasfiye edi­len mineraller vardır. Bazı koşullarda bu maddeler bir arada toplanarak, böbrek taşarını oluştururlar. Bu taşın idrar yollarına doğru harekete geçmesi son derece şiddetli ağ­rılara sebep olur (bilinen en şiddetli ağrılar olarak tanımlanır). Ayrıca belirtiler de o denli yeğindir ki, hasta fenalık geçirip, kusabilir;

ihtilaçla çırpınabilir. Ağrı genelde arkada, son kaburga kemiği ile belkemiğinin oluşturdu­ğu açı üzerindedir. Ama karnın alt nahiyele­rine, erkeklerde husyelere kadar yayılabilir. Kısa aralıklarla tekrarlaması daha sık görü­lür.

Çok defa idrarda kan görülür. Hasta ürperse bile, prensip olarak olayda ateş yükselmez. Seyahatlerde sallanmalar, taşın oyna­ma nedenlerindendir.
Yapılması gereken
Böyle bir durum elbette acilen dok­tor çağrılmasını ve bazen hastanın has­taneye kaldırılmasını gerektirebilir.
Böbrek taşlarının oluşmasına, sıvıla­rın tasfiyesindeki yetersizliğin yol açtığı­nı bilmek gerekir. Pek çok kimse özellik­le sıcak günlerde yeterince su içmezler. Oysa bu arada terleme nedeniyle su kay­bı daha da artar. Böylece idrar miktarı azalır.

0 yorum:

GOOGLE REKLAM