Koma Tedavisi ve Tehlikeleri

Komadakileri bekleyen tehlikeler

Derin komada, nöro-vejatif büyük fonk­siyonlar (solunum, kan dolaşımı gibi) faali­yetlerini sürdürürler, ancak kusursuzluktan yoksun olarak.

Normal bir kişinin uyurken pozisyon de­ğiştirme yeteneği kaybolmuştur. Vücudun ağırlığı sürekli aynı dayanak noktalarına da­yanır. Bu nedenle de yatak yaralan meyda­na gelebilir.

Bu yaralar ilerde çok zor tedavi edilir ve enfeksiyonlara sebep olur. Hareketsiz kalan eklemler, kaslar ve sinirler de bu durumdan zarar görüp, ilerde tedavisi mümkün olmayan izler bırakabilir.
Savunma reflekslerinin eksikliği ise, ak­ciğer solunumunu aksatıp, öksürme refleksi­nin ortadan kalkması nedeniyle, akciğer en­feksiyonlarına yol açabilir. Bu da solunum ye­tersizliğini daha ciddi boyutlara ulaştırır.

Gözün saydam tabakası da hızla zarar görmeye başlayabilir, çünkü göz kapakları­nın açılıp kapanma refleksinin ortadan kalk­masıyla, nemlendiğinden, kurur.
Ayrıca böbrek kontrolünün kaybolması da idrar tutmasını engeller ve bu da böbrek iltihaplarına yol açabilir.

Koma Tedavisi ve Yapılması gereken

- Takma dişi çıkarın
- İçecek vermeyin

Koma çok derin olmasa bile, ağızdan bir şey vermeyin: Solunum yollarına kaç­ma tehlikesine karşı, ne su, ne de hap ve­rin...

-Yan emniyet yatışı

Elbette doktor gelinceye kadar, komalı ya da bayılmış kişinin solunum yol­larının tıkanmaması için yan vaziyette emniyete alınması şarttır. Hastaneye kal­dırılana dek, bu yan yatış pozisyonu sür­dürülmelidir. Ancak gelen doktorlar bo­ğaza tüp sokarsa, pozisyonu değiştirebilir.

Hastalanan kişinin takma dişleri he­men çıkarılmalıdır, çünkü hasta bilinçsiz halde iken damaktan ayrılıp, solunum yollarını tıkayabilir

0 yorum:

GOOGLE REKLAM