Koma Koma Hali Koma Nedir

Koma, Koma Hali

Koma Nedir?

Komaya da "bilincini kaybetme hali", aşırı davranış bozuklukları da denebilecek çırpın­ma halleri, ilkyardım gönüllülerine bir beyin sorunu ile karşı karşıya olduklarını anımsatmalıdır. Ancak, zamanında haber verilecek bir doktor, kesin teşhis koyabilir ve gereken yardımı sağlayabilir.

Koma, insanoğlunun uyanıklık, refleks ve tepki hallerini kaybetmesidir.
Komaya giren kişi, derin bir uykuya dal­mış gibidir. Fakat sarsılarak uyandırılması mümkün değildir. Çünkü "tepki göstere­mez", savunma reflekslerinden yoksundur. Ne oturabilir, ne ayakta durabilir. Başını da dik tutamaz, çünkü kas gücünü yitirmiştir.

Buna karşılık felç olmuş da sayılmaz, hat­ta bazı hareketler de yapabilir, ama bunlar eşgüdümden yoksundur.

Ancak komadaki kişinin solunumu ade­ta normaldir ve kan dolaşımı da nabızdan öl­çülebilir. Solunumun durması tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da, solunum yeteneğini sürdürür.
Koma durumunu ancak bir doktor sap­tayabilir ve tedavisini sağlayabilir. Bazı hal­lerde, komaya giren kişi düzelip, iyileşir. Yavaş yavaş "uyanır", beyin fonksiyonları ye­rine gelir.

Doktoru doğru olarak uyarmak için, şu hususları bilmeniz gerekir:
Koma Geçirme

— Tepki göstermeyi sürdüren, ancak bunu belirgin şekilde eksik olarak yapan, hafif ko­madaki hastanın sesi çok yüksektir. Örneğin adını kulağına bağırın, buna homurdanarak veya ölçüsüz bir jestle yanıt verecektir. Ba­zen çırpınma halindedir.

— Derin komadaki kişi, kımıldamaz ve sese, acılı uyarılara dahi (yanağını sıkmak, çimdiklemek) yanıt vermez. Ayrıca solunum yolla­rı, tıkanmak tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Derin komadaki biri karşısında, acilen doktor çağırın. Doktor gelene kadar, basit önlemleri uygulayın

0 yorum:

GOOGLE REKLAM