Hodan-Kaldirik-Ispıt Otu Faydaları



Hodan-Kaldirik-Ispıt Otu Faydaları

Eski çağlardan beri tüketilen hodan otu (diğer adı ile ıspıt veya kaldirik) kişilerde hoşnut duygular uyandırır, sıkıntıları giderir ve cesaret artırır. Hatta sefere çıkan askerlerin
cesaret kazanmaları için üzengilerine hodan otu çiçeği sürülürdü.

Yapılan araştırmaların sonucunda hodan otunun böbreküstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir.

Hodan otu yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içermektedir. Bu nedenle özellikle tuzsuz rejimlerde kullanılan bir bitkidir.
Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Hodan otu rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişmektedir.
Nelere faydası vardır?
- Ter atıcıdır.
- İdrar söktürücüdür.
- Balgamı söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğü gidermede etkilidir.
- Anti-depresif etkilidir.
Hodan otunun kullanım şekilleri:
Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde içeriğinde yüksek miktarda mineral tuzları yaprakları kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı da etkilidir.
Sofrada: Hodan otunun çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır.Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabimektedir. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere konulabilir.
Evde: Başka bitkilerin yakınına ekildiği zaman, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.

0 yorum:

GOOGLE REKLAM